Află cei 6 pași despre cum realizăm o masă cu rășină epoxidică

Pasul 1: Pregatirea mediului de lucru

 

Cel mai important lucru este ca mediul în care lucrați să fie curat, uscat la temperatura medie între 20-23 °C, pe tot parcursul procesului.

 

Rasina epoxidica trebuie sa fie la temperatura camerei. Dacă este livrată rece sau a fost depozitata in zone mai reci, rasina va trebui incalzita la temperatura de 20°C inainte de utilizare. Umezeală excesivă, temperatură scazută, praful sau murdăria vor afecta rezultatul final.

 

Pasul 2: Alegerea și pregătirea lemnului

Stilul și tipul lemnului reprezintă o alegere personală, dar atunci când vă alegeți lemnul, asigurați-vă că lemnul este bine uscat. (valori umezeală 7…14%).

Scoarță de pe marginea lemnului trebuie îndepărtată. Acest lucru permite rășinii să se lipească de lemnul solid. Folosiți o daltă pentru a îndepărta coaja/scoarța și apoi frecați cu hârtie abrazivă pentru a îndepărta orice material suplimentar. La final ștergeți sau aspirați orice rămășiță de rumeguș, praf sau murdărie.

Pasul 3: Umplerea fisurilor / nodurilor și sigilarea lemnului cu rășina epoxidică

Umplerea fisurilor – Verificați dacă există fisuri sau găuri, atât pe partea superioară, cât și pe partea inferioară a bucăților de lemn și le umpleți cu rășina epoxidică.

Utilizați o bandă de tip “scotch” sau bandă adezivă de hârtie, pentru a delimita zona și a preveni scurgerea rășinii epoxidice.

Pentru acoperirea găurilor/fisurilor, măsurați și amestecați o cantitate mică de rașină epoxidică și turnați în orice gol.

Asigurați-vă că verificați după câteva ore, dacă lemnul nu a absorbit o parte din rășina și trebuie făcute completări de rășină epoxidică pentru a ajunge la “nivelul zero” + un mic surplus, care se va elimina ulterior.

Când rășina epoxidică este complet întărită, îndepărtați orice “zonă înalta” cu o șlefuitoare sau cu hârtie abrazivă. Scopul final este sa obțineți o suprafață perfect plană/netedă. Un smirghel cu o granulatie de 320 este recomandat pentru aceasta operatie.

Sigilarea lemnului – Consta în acoperirea lemnului pe toată suprafața, cu rășina epoxidică, prin pensulare. Pentru ca lemnul este un material absorbant este necesar să aplicați prin pensulare câteva straturi de rășina epoxidică, până când la suprafața lemnului rămane un strat subțire de rășină. 

 

Sigilarea integrală a lemnului, previne contactul umezelii din lemn, cu rășină epoxidică care urmează să fie turnată peste lemn. Reacția dintre rășina și umezeală din lemn are ca rezultat formarea unor mici bule de aer, în interiorul volumului de rășină, care pot compromite aspectul de claritate dorit.

Este recomandat să aplicați acest proces de sigilare (pensulare cu rășină epoxidică) și obictelor care vor fii integarte în blatul de masă ( ex pietre, alte bucăți de lemn sau alte obiecte).

Pasul 4: Crearea cadrului de turnare

Cutia (cadrul) de turnare îti recomandam o placă de tip PAL, pe o suprafață lucioasă. Plăcile de tip MDF sau OSB nu sunt recomandate deoarece ele au suprafețe absorbante și se deruleaza greu..

Declararea bazei cât și a sipcilor laterale care formeaza cuita de turnare, se face cu adaos de minim 5 cm fata de dimensiunile blatului de masa.

Peste placa de baza se fixează și aranjează marginile laterale, care apoi sunt etansate cu un pistol de lipit. Fixarea se face pe exterior, la îmbinarea dintre baza de placa și sipca exterioară, care se montează cu 1,2 cm mai în interior fata de marginea plăcii de baza.

Repozitionati scândurile din lemn în interiorul cutiei de turnare și verificați dacă acestea se așează cum doriți dumneavoastră. Este o idee bună să utilizați cleme de prindere sau greutăți pentru a vă asigura că scândurile nu vor ridica in timp ce turnati rasina.

Dacă toate testele au ieșit bine (etanseitate, poziționare scanduri, fixare scanduri cu cleme/greutăți) indepartati toate clemele, suporturile și lemnul pentru masa, din cutia de turnare si asigurati-va ca în interiorul cutiei de turnare nu aveți urme de praf, rumegus sau alte mizerii.

În etapa următoare aplicăm agentul de demulare în interiorul cutiei de turnare. Agentul de demulare poate fi de tip ceara lichida sau ceara pasta. Aplicarea se face în cateva straturi pana ne asigurăm ca toata suprafata este protejata impotriva lipirii.

Pasul 5: Rășina epoxidică de turnare – măsurare, (culoare) si turnare

Atunci cand alegeti rasina epoxidica pentru turnarea mesei cu insertie de lemn, asigurati-va ca ați ales rasina potrivită, adica o rasina epoxidica de turnare (nu rasina epoxidica de laminare, nu rasina epoxidica de acoperire/protectie, etc).

Ce este o rasina epoxidică de turnare și ce caracteristici are? – Rasina epoxidica de turnare:

  • va permite sa turnati grosimi generoase de cativa centimetri/strat
  • sa mixati volume generoase de rasina (litri) pe fiecare sarja de mixare
  • nu se incalzeste excesiv, nu se ingalbeneste sau se crapă pana la întărirea definitiva.
  • cel mai adesea are un tratament de protecție UV
  • este o rășină epoxidică transparentă, cristal și rămâne cu aceste caracteristici și după întărirea finală.

Pasul 6: Finisarea blatului de masă – nivelare, șlefuire, polisare.

După întărirea finală, blatul de masă este extras din cutia de turnare, eliminandu-se șipcile laterale și baza cofrajului de turnare. După extragere se recomandă că blatul de masă să fie ținut pe o suprafață plană în timpul operațiilor ce urmează.

Prima operațiune este cea de “nivelare” sau asigurare “planeitate suprafață / îndreptare suprafață”. Există mai multe metode pentru această etapă:

  • Folosirea unui utilaj electric gen abric/rindea a unui router / CNC. Aceste utilaje sunt foarte eficiente, cu rezultate rapide și garantate, dar cum nu toata lumea deține astfel de utilaje nu este o metodă foarte răspândită. De menționat că aceste servicii de degrosare, pot fi “închiriate” contra cost în atelierele de mobilă / finisare lemn, fără sa fie nevoie sa dețineți astfel de utilaje.
  • Alternativ, operația de planeitate suprafață se poate realiza cu o mașină manuală de frezat, care se montează pe niște șine de ghidare și prin treceri succesive și progresive se realizează îndreptarea suprafeței.

Acuma ca v-am prezentat care sunt cei 6 pași pe care trebuie să îi urmați pentru a realiza o masa cu rășină epoxidică, urmărește-i  pentru a obține un design unic.

Te sfătuim cu încredere să apelezi la această tehnică.