Prelucrarea lemnului în atelier

Lemnul grosier este cel mai potrivit material pentru a crea piese de mobilier. Dacă ești la început de drum, alege un soi de lemn moare, iar mai apuc începe cu lemne mai dure.

 

Specii de lemn moale

Cedru. Cedrul este cel mai des folosit în dormitor, pentru fabricarea dulapurilor.

Brad. Bradul este un soi de lemn excelent pentru începători, fiind ușor de manipulat. Mobila din lemn de brad este la foarte mare cautare, in special pentru designul rustic interior.

Tei. Teiul are o nuanță de galben pal. Este un lemn stabil și moale, potrivit pentru fabricarea pieselor de mobilier și pentru sculptură.

Castan. Lemnul de castan, este perfect potrivit pieselor de mici dimensiuni.

Alte specii: salcie, plop

Specii tari de lemn

Mahon. Mahonul este folosit în special pentru luciul aparte pe care il obtine. Este o specie de lemn greu de gasit, de aceea pretul lui este mai ridicat in comparatie cu alte specii de lemn.

Fag. Acesta este o specie tare si destul de flexibil la prelucrare. Fagul este considerat cel mai longeviv lemn.

Cireș. Cireșul. Este un tip de lemn ce impune eleganță și oferă locuinței tale un aer primitor.

Stejar. Stejarul este un lemn des întâlnit, datorită calității pe care o oferă. Se folosește, în special, pentru piesele de mobilier tradiționale dar și pentru cele de lux. 

Alte specii: frasin, nuc, mesteacan, arțar.

Specii de lemn foarte tare

Salcâm. Lemnul de salcâm are o textură decorativă, fiind însă greu și rezistent la șocurile mecanice.

Abanos. Cu nuanțe foarte închise de negru, negru-brun și negru-cenușiu, lemnul de abanos se folosește pentru mobilierul de lux cât și pentru sculptură, instrumente muzicale și chiar în proiecte de construcții.

Alte specii: fistic, tisă.


În general mobila realizată din lemn masiv are nevoie de îngrijire periodica si o mai mare atentie in curatarea ei.

 

Legat de ingrijirea periodica, acest lucru nu este unul dificil de realizat, piesele din lemn grosier in mod normal sunt fabricate pana la cele mai mici detalii si sunt extrem de fine, de aceea ele pot prinde repede particule de praf, de aceea trebuie curatati cu atentie, ocazional.


Daca mobilierul dumneavoastra a fost lacuit cu substante de calitate, integritatea acestuia nu va fi compromisa. De aceea interesati-va cum a fost creat viitorul vostru mobilier. 

 

Asigura-te ca mobilierul va avea o durata lunga de viata, luand in considerare următoarele aspecte:

 

Temperatura. Intervalul perfect de temperatura pentru mobilierul din lemn este intre 15 si 25 de grade Celsius. Incearca sa-l feresti de expunerea indelungata la soare deoarece se va decolora.

 

Praful. Am mentionat si mai sus, praful trebuie indepartat ocazional cu ajutorul unei lavete din bumbac, sa fie doar umezita cu apa sau cu o solutie speciala. 

 

Petele. In cazul in care mobilierul este patat trebuie curatat rapid deoarece se vor impregna in lemn daca nu luati masuri imediate. 

  

 

In acest articol am incercat sa acoperim toate detaliile de care vei avea nevoie pentru prelucrarea lemnului.